Siska Van Daele en An Piessens Hoe ga je in gesprek met jonge anderstalige nieuwkomers die nog maar weinig Nederlandse woorden kennen? Veel begeleiders in opvangvoorzieningen en scholen zoeken een antwoord op die vraag.
Lees verder
Inspiratie en expertise voor kinderopvang en school
Voor op berichtpagina, die items die wat opfrissing nodig hebben.
Siska Van Daele en An Piessens Hoe ga je in gesprek met jonge anderstalige nieuwkomers die nog maar weinig Nederlandse woorden kennen? Veel begeleiders in opvangvoorzieningen en scholen zoeken een antwoord op die vraag.
Lees verderEr zijn veel jobs in de zorgsector en het aantal zal nog toenemen terwijl steeds minder leerlingen en studenten kiezen voor opleidingen tot een zorgberoep. Hoe komt dat? 85 kinderen uit het vijfde leerjaar in twee Mechelse scholen gaven ons een antwoord op deze vraag. We sluiten af met een pleidooi. Waarom vullen we de nadruk op STEM niet aan met CARE? Nathalie Ruyssers
Lees verderDe middagpauze is een belangrijk moment op school, maar het is niet altijd leuk voor kinderen. In 2020 en 2021 zoeken we in een actie-onderzoek uit hoe die middagpauze aangenamer kan worden. We houden je op de hoogte van onze inzichten en starten met dit gesprek met enkele kinderen.
Lees verder“Duurzaamheid is al een hele tijd niet uit de actualiteit weg te denken. Maar wat houdt dat juist in, het begrip duurzaamheid? Waarom zou de kinderopvang aan duurzaamheid moeten werken? En hoe kan de kinderopvang aan duurzaamheid werken?
Lees verderOverstappen op wasbare luiers, hoe pak je dat aan? Dietlinde Willockx Kinderdagverblijf ’t Achtertuintje besloot in 2016 om alleen nog met wasbare luiers te werken. Voor verantwoordelijke Marijke Macharis was dit een logische stap. Al jaren werkt ze aan een beleid waarin ecologie centraal staat De eerste jaren werkte ’t Achtertuintje vooral aan natuurbeleving. Nu die aanpak verankerd is in de werking, kijkt Marijke naar hergebruik van materialen en energiebesparing.
Lees verderMilieuvriendelijke alternatieven voor luiers, ze bestaan. Dietlinde Willockx Wegwerpluiers zijn belastend voor het milieu maar wasbare luiers zijn dat ook. Gelukkig zoeken wetenschappers die levenscycli bestuderen, steeds naar manieren om de productie en het gebruik van voorwerpen energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Vaak zoeken ze ook alternatieven.
Lees verder