Duurzamer werken in de keuken van het kinderdagverblijf

Eén van de thema’s waaraan we in ons actie-onderzoek over duurzaamheid in de kinderopvang werkten, is voeding. Veranderen wat je eet door bijvoorbeeld minder vlees te eten of te letten op de afstand die je voeding aflegde, is een eenvoudige manier om duurzamer te leven. Daarnaast kan je proberen om minder voedsel te verspillen.

In kinderdagverblijf De Zwaluwstraat dachten we samen met Kim, Inge en Hilde, samen het team onderhoud, na over wat zij in de keuken doen om duurzaam te werken.  

Heel wat, zo blijkt.

Bepalen wat je eet

Kim is de kok aan tafel.  Zij kookt elke dag vers eten voor de kinderen en bepaalt samen met de coördinator het menu van de week:

“Elke week eten de kinderen één keer vegetarisch. We proberen in ons menu rekening te houden met de seizoenen, vooral het fruit dat we geven is seizoensgebonden. Brood en vlees kopen we bij een lokale bakker en slager. We hergebruiken ook onze plastiek zakjes.”

Voedselverspilling tegengaan

“Om overschotten tegen te gaan geven de kindbegeleiders elke dag door hoeveel kinderen er mee-eten. Ze duiden voor elk kind aan of het een grote of een kleine eter is. De overschotten van pasta, groenten en aardappelen bijvoorbeeld verwerken we de volgende dag in de soep en een overrijpe banaan daar maken we fruitpap mee” vervolgt Kim.

Inge vult aan: “De schillen van fruit en groenten worden elke dag opgehaald door een medewerker van het Tivoli-park in de buurt. Zij gebruiken ze als voeding voor de dieren”.

Een moestuin

“In onze nieuwe tuin is er ook een moestuin. Soms komen de kinderen groenten of kruiden uit de moestuin naar de keuken brengen en die gebruiken we dan voor de maaltijd”, zegt Hilde. “Dat vinden ze heel leuk”.

Nog werk aan

Ondanks hun inspanningen moet er elke dag heel wat eten weggegooid worden.

“ Wanneer het eten de keuken verlaten heeft, mogen we het niet meer gebruiken. Soms zijn er veel zieke kinderen, of vinden ze het niet zo lekker en dan is er veel overschot. Je kan nooit vooraf zeker weten hoeveel ze gaan eten.”

We denken samen na wat ze kunnen doen om minder eten te moeten weggooien. De volgende ideeën worden besproken:

  • We zouden de overschotten van de maaltijden aan collega’s of ouders kunnen meegeven, eventueel tegen een kleine betaling?
  • Misschien zijn er dieren in het Tivoli-park die we blij kunnen maken met de resten?
  • De minder mooie stukken van de groenten kunnen we bijhouden om bouillon van te maken?
  • Als we de pudding in de keuken al in kommetjes doen in plaats van dat te laten doen door de begeleiders van de groep, kunnen we nog beter de hoeveelheden inschatten.

Kleine stapjes die samen kunnen bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Wist je dat?

  • Water koken in een pan zonder deksel tot 70% meer energie verbruikt dan in een pan met deksel?
  • In de richtlijnen van het FAVV staat dat je in je opvang groenten en fruit uit je eigen tuin kan gebruiken? Ook eieren van eigen kippen mag je gebruiken.
  • Met de hand afwassen niet zuiniger is dan afwassen met de vaatwasser? Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is en spoelen vooraf hoeft niet.
  • Tot 40% van de wereldwijde voedselproductie verloren gaat door verspilling? Veel voeding wordt weggegooid nog voor het bij de consument komt.

Meer lezen: https://www.lne.be/beleid-en-regelgeving/beleidsthemas/klimaat/wat-kan-je-zelf-doen-voor-het-klimaat

Ideeën om met je fruit- en groentenafval aan de slag te gaan, vind je hier: https://www.awkwardduckling.nl/2017/06/groenteafval-hergebruiken/.

Wil je meer weten hoe je met je onderhoudsteam aan duurzaamheid kan werken? 
Schrijf je in voor de studiedag duurzame en groene kinderopvang. Op de beurs is er een stand over hoe je slim en duurzaam kan poetsen.