Wanneer kinderen nieuwe materialen leren kennen, wordt hun natuurlijke ontdekkingsdrang geprikkeld. Ze gaan zelf experimenteren door te kijken, voelen, en luisteren. Als begeleider kan je hierop inspelen en in interactie gaan door vragen te stellen en variaties aan te bieden. Dat kan op elk moment van de dag, tijdens vrij spel en geleid aanbod. Nog leuker is het om snoezelmomenten in te plannen waarin je de kinderen laat kennismaken met verschillende prikkels.
Snoezelen is ontdekken, maar ook ontspannen. Je neemt samen de tijd om te leren en staat open voor nieuwe ervaringen. Een snoezelaar creëert als het ware ruimte voor verwachting en verwondering.
Voordat je begint te snoezelen, is het belangrijk dat de kinderen rustig worden. Een ritueel kan het begin van het snoezelmoment aankondigen. Kinderen mogen dan hun schoenen uitdoen en krijgen meteen contact met de ondergrond. Ze vinden het fijn om over de grond te sluipen of op hun tenen door de ruimte te stappen. Daarna bouw je de spanning op door de eerste snoezelmaterialen aan te bieden. Wanneer de interesse weg is, kan je iets nieuws toevoegen.
Een goed snoezelaanbod houdt rekening met de leeftijd van de kinderen
Baby’s vinden het contrast tussen vormen en kleuren zeer boeiend. Voor peuters kan je een vertelprent met verschillende materialen maken. Vraag hen wat ze zien en hoe dat aanvoelt. Een schimmenspel met een bureaulamp achter een laken vinden alle kinderen dan weer fijn.
Als begeleider blijf je best wat op de achtergrond en kijk je naar wat de kinderen doen. Zo kunnen ze zelf kiezen hoe ze de materialen gebruiken. Dat kan anders zijn dan hetgeen jij als begeleider in gedachten had. Sommige kinderen vinden het aangenamer als je hun handje vastneemt en samen gaat voelen, kijken en luisteren.
Prikkels kiezen
Te veel kleuren, geluiden en texturen samen zorgen al snel voor een overrompeling. Kies daarom bewust welke prikkels je gaat aanbieden. Je mag hierin gerust selectief zijn en kiezen voor één prikkel. Zo kan je kinderen muziek laten maken met schudflesjes waarvan ze de inhoud niet zien. Of geef je stofjes in dezelfde kleur met verschillende texturen. Denk aan harde en zachte materialen zoals velours en badstof.
Snoezelmateriaal hoeft niet altijd mooi te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een oude badmat omdraait, kunnen kinderen voelen aan de zuignappen. Ze vinden die ongetwijfeld fascinerend. Oude kinderkleding, badstoffen textiel, schuursponsjes, lintjes, knopen, kussenslopen …. Het kan allemaal perfect dienst doen. Je hoeft dus niet veel geld uit te geven aan dure materialen.
Het is ook mogelijk om zelf snoezelmateriaal te ontwikkelen. Hieronder vind je 2 voorbeelden.
Ontdekkingsmand
Zoek een leuk rieten of plastic mandje en stop hier verschillende voorwerpen in. Zorg voor materialen die verschillende zintuigen prikkelen, zoals:
- Schudflesjes
- Zachte stofjes
- Speelgoedjes in verschillende kleuren
- Een balletje
- Voorwerpen als een spiegel, borstel, schelp …
- Knijpzakjes, muziekinstrumenten
Voelkoffer
Ons team ontwikkelde een voelkoffer waarmee we kinderen en hun begeleiders laten kennismaken in hun kinderdagverblijf. Heb je interesse? Laat het ons gerust weten. Misschien vormt de koffer inspiratie voor jouw team. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals een voelbord of -plateau. We vertellen je er graag meer over!