Foto (c) Layla Aerts
Ouderbetrokkenheid: belangrijk en moeilijk
Veel organisaties voor buitenschoolse opvang vinden de band met ouders belangrijk, maar ook moeilijk. Dat bleek uit het onderzoek Spreekkansen in de buitenschoolse opvang.
In dat onderzoek werken we samen met organisaties buitenschoolse kinderopvang aan ouderbetrokkenheid.
Wat denken ouders zelf over buitenschoolse opvang?
Daarom wilden we ook weten wat ouders zelf denken over buitenschoolse opvang. Welke plaats heeft die opvang in hun leven en dat van hun kinderen? Wat vinden ouders belangrijk voor de buitenschoolse opvang? We trokken van Brussel naar Hasselt, van Mol naar Brugge, van Herenthout naar Gent, van Oevel naar Boom op zoek naar de mening van ouders.
Nog niet over nagedacht… maar wel belangrijk
Heel wat ouders die we interviewden, hadden nog nooit bewust stil gestaan bij hun kijk op de buitenschoolse opvang. Pas door hen vragen te stellen, gingen ze nadenken. En dan beseften ze dat de buitenschoolse opvang wel een belangrijke plaats inneemt in het leven van hun kind.
“Ja. Heel erg belangrijk. Ik vind dat heel erg belangrijk. Dat is bijna even belangrijk als school. Hier leert ze al haar vaardigheden. Hier legt ze haar basis.” (papa Hasselt)
Ouders geven aan dat hun contacten met de buitenschoolse opvang vaak hechter en losser zijn dan de contacten met de school. De contacten met de school ervaren ze als meer formele contacten.
“Ja (op school), meestal voor onder je voeten te krijgen. Of ze hebben luisjes. Dan gaat het daarover. Het is niet echt van op een mens […]. Dat is direct meer formeler. Dat is niet zo. Dat is een heel groot verschil. Dat is hier niet? Nee, hier kom je binnen en ze kennen jou. ‘Hey’. Ik kom Brent halen, ik krijg hem toch mee? Dat is zo menselijker. Dat is raar om te zeggen.” (mama Herenthout)
Sommige kinderen brengen heel veel tijd door in de buitenschoolse opvang. Terwijl andere kinderen maar kort of maar enkele keren per week naar de opvang gaan. Deze papa van twee kinderen uit de lagere school, geeft zelf les en zijn kinderen moeten meestal maar een halfuurtje blijven.
“Weet je wat. De buitenschoolse opvang is voor mij inderdaad meer functioneel. Dat is helemaal anders. De school is een plicht. En de buitenschoolse opvang is voor mij een noodzakelijke oplossing. Noodzakelijk. Niet kwaad. Dat hoef ik niet gezegd te hebben maar het is wel een oplossing.” (papa Mol).
Wat vinden ouders belangrijk?
Ouders vinden het welbevinden van hun kind in de opvang het belangrijkste.
“Omdat hij hier graag komt. Hij is eigenlijk de factor die groen of rood licht geeft”. (papa Brussel)
“Dat is leuk meegenomen maar het belangrijkste is dat de kinderen zich daar amuseren. Voor ons is dat maar even ophalen, nu de vriendelijkheid moet er allemaal zijn. Maar zo echt dat gevoel ge zijt hier echt op uw gemak. Dat hoeft voor de ouders niet per se als de kinderen zich maar goed voelen”. (mama Mol)
Daarnaast vinden ze het belangrijk dat er goed voor hun kind gezorgd wordt.
“Hij was overlaatst ziek. Ik kwam toe en ze hadden hem op een bedje gelegd. Ik kijk echt naar details. Ze hadden er een beer bij gelegd, een deken, een kussen. Dat zijn kleine dingen, zoals die beer.” (mama Gent)
Dat kinderen liefde krijgen en dat begeleiders hun kinderen kennen.
“Een tijdje geleden was de poes van mijn zus, de tante overleden en Martha had het daar heel moeilijk mee. Bert (begeleider) zei toen tegen mij dat hij ze even apart had genomen omdat hij had gezien dat ze zo’n moeilijke dag had gehad. Dat ze zo laten zien dat ze dat weten, dat ze mijn kind kennen”. (mama Boom)
Dat begeleiders (buiten) spelen met de kinderen.
“Oh dat ze open zijn, dat ze meespelen met de kinderen, dat het contact goed is. Dat je ziet dat de kinderen buiten aan het spelen zijn”. (mama Hasselt)
Dat ouders achter de pedagogische aanpak van begeleiders kunnen staan.
“Maar hier worden ze (apart) genomen en bespreken ze het probleem. In het school is dat in een hoek en weer spelen. Maar hier nemen ze echt de kindjes en bespreken ze het probleem. Dat vind ik er ook wel goed aan”. (mama Brugge)
De ouders hebben niet altijd evenveel nood aan informatie bij breng- en haalgesprekken. Sommige ouders zijn niet het type om lange praatjes te maken, anderen blijven vaak en graag hangen. Ouders zijn het wel eens over het feit dat ze graag informatie krijgen van begeleiders als ze zich zorgen maken over (een aspect) van hun kind.
“Ze spreken mij iedere keer direct aan als er problemen zijn geweest. Dan pakken ze mij even apart als ik ze kom halen. (…) Van ja het lijkt erop dat Willem zich niet goed voelt vandaag dan weet ik al direct van vanavond moeten we verder kijken. Dat vind ik wel goed dat ze dat direct zeggen.” (mama Hasselt)
Aandacht voor ouders is een mooie bijkomstigheid.
“Ik had over het laatst een beetje moeilijk met mijn iphone voor de planning van de grote vakantie. Ik kwam toe en ik vroeg om me daarbij te helpen. Ze trokken me naar de computer, direct baf in orde.”(mama Gent)
“Geven ze u hier het gevoel dat je als ouder welkom bent? Ja zeker. En hoe doen ze dat? Door het tegenovergestelde niet te doen hé. Tuurlijk. Ja want wij hebben al een paar keer als we hier kwamen, je bent zo gemakkelijk opgesleept door uw dagdagelijkse taakjes en dingen en dan moet je vlug die klein gaan halen. Dan sta je ineens stil bij het feit dat het mogelijk is om hier even te blijven zitten, een tas koffie of een glas water. Wat ze al een paar keer hebben voorgesteld en dan ben ik daar ook op ingegaan. Ah ja, oké. We hebben tijd.” (papa Hasselt)
Meer weten?
In het project Spreekkansen in de buitenschoolse opvang vertrokken we onder andere van deze inzichten over ouders om in twee organisaties voor buitenschoolse opvang een traject op te zetten naar warmere contacten met ouders. Hoe dat traject verlopen is en welke lessen we daaruit getrokken hebben, kan je binnenkort hier lezen. Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseren we een studiedag voor de buitenschoolse opvang. Meer informatie hierover volgt nog.