Onthaalouder met een duurzame visie

“Toen ik vijf jaar geleden startte als onthaalouder en zei dat ik wilde werken met katoenen luiers, had ik moeite om dat verkocht te krijgen aan de Landelijke Kinderopvang. Maar ondertussen zien ze dat het werkt hier. Ik krijg nu regelmatig startende onthaalouders op bezoek die komen meedraaien.” 

Kerstin vangt vandaag vier kinderen op: haar eigen zoontje Johannes en drie andere peuters. Terwijl we praten bij een kop koffie schilt Kerstin de aardappels en rode biet voor het middageten en spelen de kinderen met zelf geraapte kastanjes en okkernoten. “Vanochtend zijn we naar het park geweest maar we gaan ook vaak naar Anderstad, het natuurgebied hier vlakbij. Of we gaan naar het station, naar de treinen kijken. Elke week ga ik met de kinderen naar de bibliotheek en naar de bakker en we gaan ook regelmatig naar het rusthuis. 

Naar buiten bij goed en slecht weer

De kinderen gaan elke dag naar buiten. Ook als het slecht weer is. Als het regent, zet Kerstin alle kinderen in haar bakfiets  onder het regenzeil. De kinderen worden lastig als ze niet buiten gaan, dat zit in hun ritme ingebakken”. Eén keer per week heeft Kerstin hulp van haar schoonmoeder. Dat is hét moment om  in de plassen te springen. Daarna gaan alle kinderen in bad en eten ze spaghetti. Dat is traditie.  

Katoenen luiers

Alle kinderen hier dragen katoenen luiers. De ouders kopen een pakket aan en ze laten de luiers in de opvang. Kerstin wast de luiers zelf. “Alle luiers gaan samen in een emmer. Ik was de luiers op 90° met voorwas en spoelen. Die kookwas hoeft eigenlijk niet maar ik vind dat hygiënischer.”  Kerstin ziet enkel voordelen in katoenen luiers. “Het verluieren met katoenen luiers kost iets meer tijd maar dat vind ik niet erg. Dat is ook tijd die ik dan neem om met dat ene kind bezig te zijn. Dan zing ik een liedje bijvoorbeeld.”  Heel wat ouders gebruiken zelf ook katoenen luiers:  “Ze zien hier dat het gemakkelijker is dan ze dachten en ze hebben die luiers dan toch gekocht.”  

Voeding

De voeding die de kinderen krijgen is biologisch. Kerstin kookt elke dag vers. “Groenten en fruit koop ik op de markt bij een biokraam. We eten volgens de seizoenen. Alleen voor fruit maak ik soms een uitzondering omdat ik wil dat de kinderen drie verschillende stukken fruit per dag eten. Pasta, linzen enzo koop ik in de Bioplanet. Als onthaalouder krijg ik daar een Colruyt professional kaart en dan betaal ik minder.” Op de vraag of het eten dan niet duurder is, antwoordt Kerstin resoluut: “Dat heeft te maken met hoe je in het leven staat. Ik betaal liever een eerlijke prijs voor lekker en vers biologisch eten dan dat ik mijn geld geef aan puddinkjes of frisdrank.”  

Met de seizoenen mee

Aan de kleuters legt Kerstin uit waar de groenten en het fruit vandaan komen. Bij de kleinste kinderen probeert ze verwondering op te wekken: “We gaan soms naar een bioveld hier in de buurt. Dan doe ik met de kinderen een wedstrijdje bieten plukken. Wie de grootste biet plukt, wint.   

Haar liefde voor eerlijke producten en de natuur geeft Kerstin door aan de kinderen: “Een tijdje terug was onze buurman zijn buxusmotten aan het wegspuiten en de kinderen hadden daar commentaar op. Dat mag niet, zeiden ze.”

Verbondenheid

Daarnaast vindt Kerstin het belangrijk om te werken aan verbondenheid en een familiaal gevoel . Grotere kinderen helpen de kleinere. Kleuters komen in de vakantie terug langs. Ouders blijven ’s ochtends hangen of draaien een dagje mee. “Ik wil eigenlijk zijn zoals een oma, waar de kleinkinderen en ouders binnen en buiten lopen.”  

Hoe begin je eraan?

Tips voor startende onthaalouders die willen inzetten op duurzaamheid zijn volgens Kerstin: “Niet teveel nadenken, de kinderen volgen en de ouders serieus nemen. Jezelf niet teveel opleggen. Je kan elke dag bijsturen.” Ze sluit af met de tip: “Proberen te genieten, dat is belangrijk, en zo weinig mogelijk denken aan de zorginspectie, maar dat zeg ik misschien beter niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *