De middagpauze op school door de ogen van kinderen

De middagpauze is een belangrijk moment op school, maar het is niet altijd leuk voor kinderen. In 2020 en 2021 zoeken we in een actie-onderzoek uit hoe die middagpauze aangenamer kan worden. We houden je op de hoogte van onze inzichten en starten met dit gesprek met enkele kinderen.

Wat vinden de kinderen van de middagpauze op school? Welke regels gelden er? En wat zouden ze graag anders zien? We praatten erover met Warre (4), Lize (6), Cas (7), Otto (8), Loes (9), Kaat (9) en Thor (11).

De refter

 “Wij zitten in een soort van kerk. Die is niet gezellig. We zitten met 12 aan een tafel. Een beetje opgepropt.”

“Wij eten boven de turnzaal. Dat is ook de plek waar je je moet omkleden als je gaat turnen. Het is er niet gezellig. Er is gewoon een witte muur, houten banken en tafels. “

“Wij eten in de refter. Een grote, saaie zaal met heel veel lange tafels. Het is er streng en je mag niet praten.”

Zwijgen en eten

“We mogen niet praten”, “we moeten stilzitten”, “we mogen pas van tafel als je de juf gezien heeft dat je brooddoos leeg is”.

Er zijn strenge regels, vertellen de kinderen. Maar de leraren kunnen ze vaak niet helemaal hard maken omdat er teveel kinderen voor te weinig toezichters zijn.

“Je mag niet babbelen maar Jules en Xander die babbelen toch. (…) Ik vind dat lastig als ze praten want altijd als de meester dat hoort, dan moet ik misschien ook in ’t straf. Ik heb nog nooit in ’t straf moeten staan maar dan zegt de meester: ‘nog één keer en dan moeten jullie vier in ’t straf.”

“Ik vind het wel leuk. Ik kan stiekem babbelen als de juf weg is. Terwijl dat niet mag.”

Zorgen of toezicht houden

Wie zorgt er voor jou tijdens het eten, vroegen we aan de kinderen.

 “Niemand. De meester en de juf zeggen iets als er iemand iets verkeerd doet. Maar er is niemand die voor ons zorgt. Als we onze mama missen, is er niks.”

Wat als jij de baas was van de middagpauze?

“Dan zou je mogen kiezen wanneer je eet, wel tussen bepaalde uren, dan zou je mogen praten tijdens het eten en mag je elke dag kiezen of je thee of water wil.”

“Je mag fluisteren in de refter en dat is het. De refter moet gezelliger worden met kleine, ronde tafeltjes. Het zwijgen vind ik echt belachelijk.”

“Ik zou een paar kussens op de bank leggen, misschien dekentjes, lampionnen, slingers hangen.

Dat is het een beetje. En als je dan toch zou moeten stil zijn geen straf schrijven.”

De antwoorden van de kinderen bevestigen dat er werk is aan de middagpauzes op school. In het onderzoek Refters en speelplaatsen (januari 2020- december 2021) onderzoeken we hoe basisscholen hun middagpauze aangenamer kunnen maken voor kinderen. We gaan na hoe de middagpauzes op school georganiseerd worden, bezoeken inspirerende praktijken en doen een actie-onderzoek waarin we met kleine ingrepen de middagpauze aangenamer maken. Het onderzoek zal resulteren in een toolbox voor scholen en beleidsaanbevelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *