Wat hebben onderzoekers geleerd van kinderbegeleiders?

Ons team onderzoekers is vaak op pad om kinderbegeleiders te ontmoeten, hun inzichten te horen en samen met hen naar zinvolle veranderingen te zoeken. Wat hebben zij van kinderbegeleiders geleerd?  

Ruim 8 jaar geleden interviewde ik een aantal kinderbegeleiders in de gezinsopvang. Met groot gemak wisten zij het alledaagse bijzonder te maken. Hun man, die aannnemer is, komt thuis van het werk? Met de kinderen kijken en benoemen ze alle materialen die hij uitlaadt. Afwassen? Tijd om samen te werken en te zingen. Een moeder is later dan normaal? Een ideale gelegenheid voor een drankje en een babbel, nu er geen andere ouders meer komen. In hun beschrijvingen voelde je hoe goed zij konden inschatten dat kinderen aan de hand van die kleine gebeurtenissen de wereld leren kennen. Ik noem het micro-ervaringen. Die aandacht daarvoor is mij altijd bijgebleven. 

Dietlinde 

Tijdens een observatie was ik getuige van een gezellig eetmoment in de peutergroep van een groepsopvang. Nadat er gezamenlijk was opgeruimd wisten de kinderen precies wat er ging gebeuren. Elkeen nam zijn beker en zocht een stoel aan tafel uit. De kinderbegeleider zette haar fruit, borden en het snijmes klaar. Ze benoemde wat ze deed. Ondertussen stelde ze vragen aan de kinderen. Samen werd er gezellig en rustig getafeldKinderbegeleider en peuters zij aan zij. Het was een warm moment Ik genoot, de kinderen genoten en de begeleidster ook. Mijn observatie liet ik even liggen.  

Sarah  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *