Bij het expertisecentrum doen we aan actieonderzoek. Daarin onderzoeken we een thema, maar we proberen ook veranderingen uit. Een van die onderzoeken gaat over duurzaamheid in de kinderopvang.
Met dat project zoeken we manieren om in kinderdagverblijven te werken aan de duurzame ontwikkelingsdoelen of SDG’s.
Zo’n project brengt soms verandering in je eigen leven. Pedagogisch ondersteuner Sarah begeleidde twee kinderdagverblijven voor het project Kinderopvang 2030.
Practice what you preach, zeggen ze wel eens. Hoe geloofwaardig ben je als je telkens een plastic fles water meeneemt tijdens een project over duurzaamheid? Sarah begon zelf te zoeken naar manieren om duurzamer te leven.
ZELF UITPROBEREN
Sarah vertelt hoe ze verder wou gaan dan ideeën te verzamelen of met de kinderdagverblijven te discussiëren. Hoe is het om het zelf te proberen?
“Ik vroeg me af wat ik thuis kon doen om mijn wereld groener te maken. Dat begon met veel informatie opzoeken: lezen over duurzaamheid, podcasts beluisteren en blogs of vlogs. Eigenlijk moet je niet meteen drastische veranderingen door te voeren om je leven groener te maken. Je kan bijvoorbeeld minder kopen, eerlijk en fair geproduceerde kleding kopen, biologisch en minder dierlijke producten in je winkelkar leggen, meerdere dagen per week geen vlees eten en ga zo maar door.
HOE BEGIN JE ERAAN?
Hoe begin je er dan aan? Nuchter zegt Sarah: “Gewoon doen!”
In de podcast Growthinkers schuift Jelle Derckx deze drie vragen naar voor.
- Op welke vlakken heb ik zin om te verduurzamen en waar word ik gezond en gelukkiger van?
- Op welke vlakken heb ik de meeste impact en hoe kan ik die impact verkleinen?
- Hoe kan ik groeien als mens door te verduurzamen?
Alle kleine beetjes beginnen bij jezelf. Sarah legde de focus op alledaagse spullen, kleding en verzorgingsproducten.
HOE LEEF JE NU DUURZAMER?
De plastic fles staat nu voorgoed aan de kant. Een herbruikbare fles gaat overal mee naartoe. Restjes water uit de fles dienen om de planten te gieten.
De deodorant is omgeruild voor een natuurlijke deo zonder aluminium en parabenen.
Dag- en nachtcrèmes zijn vervangen door producten met natuurlijke ingrediënten. Fair trade, niet onbelangrijk en weer een win-win.
DUURZAAM EN MINDER?
Het ging verder dan spullen vervangen door een groenere variant. Sarah vertelt hoe ze uiteindelijk terecht kwam bij de grotere ontdekkingstocht: die van het minimalisme.
“Minimalisme gaat over de essentie, over dat wat écht belangrijk is in jouw leven. Door het overtollige te verwijderen, blijft er meer ruimte over voor rust, vrijheid en geluk.” (Jelle Derckx in het boek ‘verlangen naar minder’)
EEN RIGOUREUZE STAP
Minimalisme in de praktijk brengen lukt niet op één dag. Je moet ergens beginnen. In lijn met de eerdere keuzes begon Sarah met de kleerkast. Een grondige screening maakte plaats voor alleen een collectie kledingstukken die makkelijk te ‘mixen en matchen’ zijn zoals dat in hippe boekjes heet. En hoe voelt het om een beperkte hoeveelheid kleding te bezitten? “Het zorgt voor minder keuzestress en je wordt creatiever met wat je hebt. Minimalisme is dat belangrijk maken dat voor jou belangrijk is en vervolgens alles verwijderen wat daarbij niet helpt. Minimalisme gaat niet alleen over spullen of over rigoureus opruimen maar het gaat ook over waar geef ik mijn geld aan uit, wat vind ik belangrijk, waar wil ik mijn aandacht aan schenken. Dit telt dus niet alleen voor mijn kleerkast maar voor meerdere dingen in mijn leven en voor mij is het nu zeker: ik ga minder en bewuster kopen.”
Leestips van Sarah
- Verlangen naar minder (Jelle Derckx)
- De verborgen impact (Babette Porcelijn)
- Hoe je stopt met plastic (Will Mccallum)
- Het zero waste project (Jessy en Nicky Kroon)
Podcast: ‘Het groene hart van’ (de podcast van Happinez en GROWTHINKERS over duurzaam leven)