REEKS Luiers – deel 1

Welke luiers zijn milieuvriendelijker: wasbare luiers of wegwerpluiers?

Dietlinde Willockx

Kritische kinderbegeleiders 

‘Zijn wasbare luiers wel zo milieuvriendelijk als ze laten uitschijnen?’. Die vraag stelden een aantal kinderbegeleiders ons tijdens gesprekken over duurzaamheid. ‘Je verbruikt veel water om de luiers te wassen’, ‘Als je de luiers in de droogkast stopt, is het nog erger’ en ‘er bestaan nu ook ecologische wegwerpluiers’ waren daarbij overtuigende argumenten. ‘Dat zoek ik voor jullie uit’ , beloofde ik in een overmoedige bui. 

Drie kernvragen 

Het leek een fluitje van een cent, uitpluizen of nu de wegwerpluiers milieuvriendelijker zijn of de wasbare luiers, met een tussencategorie voor de ecologische wegwerpluiers. Ik had meteen een schema voor ogen, gebaseerd op drie vragen: 

  1. Wat is de milieukost om elk soort van luier te produceren? Met andere woorden: welke grondstoffen zijn er nodig? Hoeveel water is er nodig om die grondstoffen te telen en de luiers te maken? Hoeveel energie vraagt het om de grondstoffen te kweken of uit de aarde te halen en om ze te verwerken tot een luier? Hoeveel transport is er nodig (van grondstoffen, van tussenstadia, van afgewerkte luiers)? Worden er schadelijke stoffen gebruikt? 
  2. Wat is de milieukost van de luiers tijdens het gebruik? Hoeveel water en elektriciteit is er nodig om luiers te wassen? Is er ander onderhoud nodig? Hoe zijn de luiers verpakt? Welk soort vervoer gebruiken mensen om ze aan te kopen en hoe dikwijls doen ze dat? 
  3. Wat is de milieukost na gebruik? Hier horen vragen als: hoeveel afval veroorzaken de luiers? Wat gebeurt er met dat afval? Worden de luiers gerecycleerd?   

Alle antwoorden op die vragen vormen samen een Life Cycle Analysis (LCA). Zo’n analyse brengt de totale kost en impact van een product in kaart. Met wat geluk kun je die levenscyclus in een mooi schema zetten. Dat zag ik al voor me: een overzichtelijk schema, met een verbruik in liter en kilowatt aan de ene kant en de recyclagekost aan de andere.  

Ik herinner me nog dat ik het vreemd vond dat ik nog nooit een dergelijk schema had gezien, terwijl ik toch al een en ander over de materie had gelezen. Tijdens mijn zoektocht bleek waarom: de materie is behoorlijk complex. Hieronder vind je een infographic met de meest recente en relevante informatie die ik kon vinden. Voor de wegwerpluiers dateren de berekeningen uit 2018, voor de wasbare luiers zijn ze tien jaar ouder en dateren ze uit 2008. Recentere gegevens over wasbare luiers kon ik niet achterhalen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *